Monday, January 21, 2013

MAKHLUK APAKAH YANG TERBANG ITU?

   Selepas Isyak.Suami baru pulang dari Masjid dan aku masih lagi cuba membersihkan ruang tamu yang sedikit bersepah.Haihhh...Petang tadi anak-anakku buat sepah di ruang ini,aku ini memang tak boleh tengok rumah yang tak terurus,jadi aku tak boleh tangguh untuk kemas balik.Di ketika ini jua,anak-anak kecilku masih dalam bilik Solat, masih belum siap mengerjakan solat isyak berjemaah sesama mereka.

   Melihatkan aku yang masih sibuk menyapu di sekitar ruang tamu,suami buat keputusan untuk naik ke bilik di tingkat atas seorang diri untuk menukar jubahnya.Katanya agak panas untuk terus berjubah dan mahu mengenakan t-shirt sahaja.Suami naik ke tingkat atas seorang diri sambil mulutnya tak berhenti membaca al-Quran,jelas kedengaran ayat yang di bacanya iaitu Surah As-Sajdah.Itu sudah menjadi tabiat suamiku setiap kali pulang dari masjid,ada saja ayat-ayat Quran dibacanya,lebih-lebih lagi selepas solat isyak.

   Sekejap lagi masa untuk buat taklim,hanya menunggu suamiku turun dan anak-anak selesai solat sahaja.Aku terus mengemas apa yang patut.
Tiba-tiba!........................
Kedengaran namaku dipanggil.Itu suara suamiku,kenapa dia panggil aku?Tapi masih kedengaran dia membaca al-Quran .Sedangkan tadi katanya tak perlu temankan dia ke bilik.Aku mula tertanya-tanya,kenapa ya?Hah adakah???????????Aku segera naik ke tingkat atas dan cuba amat-amati suara suamiku,lain benar bunyinya,suamiku sedang azan!Bulu romaku mula meremang.Hah!sudahku jangka,mesti ada sesuatu yang mengganggu suamiku,atau ada sesuatu yang suamiku nampak.Kulihat wajah suamiku,pucat lesi dan nampak yang dia baru lepas terkejut.
   ''Kenapa bang?''
   "Tadi...abang nampak sesuatu dalam bilik kita ni!''
   ''Hurmm,apa yang abang nampak?''
Gambar Hiasan .
   ''Masa buka suis lampu ni,ada sesuatu berwarna putih terbang melintasi abang,dari tingkap sini ke tingkap sana.kelibatnya seperti kain putih sedang terbang,tu sebab abang azan tadi'',Suami menunjuk kearah tingkap yang saling bertentangan.
   ''Aku tak terkejut mendengarkan ini.Dalam bilik aku ni,anak-anak dah nampak macam-macam dah.Nanti aku cerita yer,apa yang mereka nampak.Malam tu,suami memang takut untuk pergi ke mana-mana sekitar dalam rumah ni sorang diri,agaknya kerna terkejut.
   Tapi ini bukan kali pertama suami diganggu,kiranya kali kedualah,lintasan-lintasan sebegini.Kali pertama dulu semasa suami masuk dapur seorang diri juga,ketika pintu Peti Sejuk di buka,ada sesuatu terbang dari arah belakang suami.Masa tu pun dengan mengejut dia memanggil saya yang ketika itu pun berada di ruamg tamu.Maklhuk apakah yang terbang itu?Saya ada jawapannya,terpulang pada anda mahu kan jawapan bagaimana.
  Hurmmm,sambil tersenyum aku menulis ini.Semoga kami sekeluagra terus kuat untuk menikmati keindahan hidup di sini.Wallahu'alam,

Peace!!!!!(^_~)

NuurMuslimatusSyaheedah 21/1/2013

No comments:

Post a Comment

"Tiada yang berkuasa melainkan Allah.Selain daripada Allah, makhluk semua langsung tak boleh beri manfaat atau pun mudharat.Allah yang Maha Pencipta dan Pentadbir. Tadbir Allah meliputi segala-galanya. Tiada yang tersembunyi walau sedikit pun."

"Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji"

"Jalan menuju Syurga tidaklah dihiasi dengan bunga-bunga yang indah, melainkan dipenuhi dengan rintangan-rintangan yang berat untuk dilalui oleh manusia kecuali orang-orang yang diberi ketegaran iman oleh Allah. Tetapi ingatlah di hujung jalan ini ada Syurga yang Allah sediakan untuk hamba-hambaNya yang sabar menempuhnya."